Du vet att du kan

Man ska aldrig underskatta sin egen förmåga
 
Jag minns så väl när jag hade gått ett halvår på Civilekonomprogrammet och började tvivla på mig själv. Det stod på min resultatsida att jag hade blivit underkänd på en tenta, vilket sänkte mitt självförtroende totalt. Jag ville hoppa av utbildningen och flytta tillbaka till säkerheten och hemorten. Det som sänkte mig var tanken på att något jag var så säker på att jag klarat, hade gått dåligt. Det kändes som jag hade överskattat min egen förmåga till att lära mig nya saker och ta mig an utmaningar.
 
Tur i oturen så visade det sig att läraren rättat helt bananas och jag egentligen klarat mig med god marginal. Problemet löstes - U:et var aldrig ett U men problemet med självkänslan löstes inte lika snabbt. Än idag har jag inte kuggat någon tenta (peppar peppar ta i trä), vilket troligtvis beror på hur låg jag kände mig då för några år sedan..haha
   Men det jag vill komma fram till, vilket jag önskar jag kunde sagt till mig själv och till andra som börjat tvivla på sin egen förmåga - underskatta inte dig själv! Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig och det hör till livets gång. Man tar fel beslut och väljer ibland att gå fel väg - stora som små saker kan bli fel, allt ifrån att kugga en tenta, krydda sönder storkoket man hållt på med i timmar, börja på fel jobb/utbildning till att umgås med människor som inte gör dig gott. 
 
Särskilt gällande tron på oss själva är vi ofta så medvetna om våra begränsningar att vi inte ens anar hur mycket vi faktiskt klarar av. Men genom att sätta upp delmål och sakta men säkert genomföra dem så rivs barriären av tvivel som byggts upp. Människan lär sig genom fel och misstag så låt inte ett val, en dag, ett betyg eller vad som än inte blev som du tänkt - förstöra din självkänsla. Se det som din chans att utvecklas och växa. För det är i motvind som man blir som starkast och när stormen lagt sig så kommer du se att du kan.